NOUTATI CEFIN TRUCKS
In premiera in Romania, autobuzul electric BYD pus la dispozitie de CEFIN va fi testat pe strazile Timisoarei.
[ 25 Octombrie 2013 ]
In 25 octombrie a avut loc la Timisoara predarea oficiala a autobuzului electric produs de BYD catre Primaria Municipiului Timisoara si Regia Autonoma de Transport Timisoara dupa ce cu o saptamana in urma s-a semnat un acord intre oficialii locali si reprezentanti ai Cefin Trucks pentru testarea vehiculului electric. Aceasta este prima astfel de initiativa in Romania.

Compania BYD este recunoscuta la nivel mondial ca cel mai mare producator de baterii reincarcabile si in ultimii ani drept cel mai important producator de autobuze propulsate de motor electric. Autobuzul model K9 este 100% electric si functioneaza cu baterii reincarcabile bazate pe o tehnologie de ultima generatie. Acestea asigura autobuzului BYD o autonomie de 250km cu o singura incarcare in conditii de trafic urban, cea mai mare autonomie atinsa de un astfel de vehicul pana in prezent.

Atributele cele mai importante ale autobuzului BYD eBus care diferentiaza acest vehicul de mijloacele de transport in comun clasice sunt ECOLOGIA si ECONOMIA.

ECOLOGIC
Datorita functionarii cu motor electric, autobuzul BYD este un vehicul prietenos cu mediul inconjurator, fiind complet nepoluant – zero emisii de CO2 si noxe si zgomot redus fata de un vehicul propulsat de motor clasic (termic). Bateriile au la baza o tehnologie de varf si sunt 100% reciclabile, fara electrolit toxic si fara metale grele Astfel, se poate spune despre acest vehicul ca este complet ecologic, spre deosebire de vehiculele clasice, cu motor termic, care sunt considerate cel mai important factor poluant al civilizatiei noastre. In Europa exista o serie de linii de fonduri disponibile pentru municipalitati pentru a sustine achizitia de autovehicule electrice, obiectivul fiind reducerea impactului negativ pe care il are industria auto asupra mediului.

ECONOMIC
Tot motorul electric asigura o economie importanta la costurile operationale – atat combustibil (energia fiind mult mai ieftina decat comustibilii clasici) cat si la costurile cu mentenenta. Economia totala calculata pentru utilizarea unui autobuz electric BYD fata de un autobuz clasic pe o durata de viata de 10 ani este de aproximativ 330.000 euro pentru un singur autobuz. Dupa inca 2 ani de utilizare, economia totala e de aproximativ 580.000 euro pentru un autobuz. Aceasta rezulta insumand toate costurile (pret achizitie, mentenanta, combustibil). In plus, oferta Cefin pentru un astfel de produs include o propunere competitiva de finantare si alternative de trade-in pentru autobuzlele existente (preluarea unui anumit numar de autobuze rulate ca avans pentru achizitia de autobuze electrice noi), eliminandu-se astfel eventualul impact negativ asupra cash-flow-ului.

Acestea sunt motivele pentru care autobuzul BYD a inregistrat un succes rapid in lume, dar mai ales in Europa, dupa ce a obtinut la inceputul anului 2013 omologarea de tip in Uniunea Europena (produsul are toate aprobarile pentru a fi comercializat in toate statele membre EU fara alte certificari necesare). Astfel, Parcul national Schiermonnikoog din provincia olandeza Friesland a devenit unul dintre primele locuri din Europa care utilizeaza pentru transportul public autobuze fara emisii poluante (sase vehicule) furnizate de catre BYD. Un succes de rasunet in domeniul auto a fost castigarea contractului pentru furnizarea a 35 autobuze electrice catre Schiphol (aeroportul din Amsterdam).

Si dupa ce multe multe orase din Europa au testat deja autobuzul 100% electric al BYD - Frankfurt, Helsinki, Amsterdam, Copenhaga, Madrid, Barcelona, Budapesta, Varsovia, Cracovia, Milano, este randul primului oras din Romania sa testeze un mijlocul de transport in comun electric – Timisoara. Oficialii locali sunt convinsi ca aceasta este tehnologia viitorului si solutia pentru un transport public in comun sustenabil. Perioada de testare va dura o luna de la predarea autobuzului si presupune o atenta supervizare pe toata perioada prin monitorizarea parametrilor de functionare, parametrilor energetici si costurilor de mentenanta. Autobuzul va intra in circuit la inceputul saptamanii viitoare, pe traseul liniei 33. Autobuzul nu va putea trece neobservat, mai ales ca reprezentantii CEFIN au anuntat ca vor marca foarte vizibil cea mai importanta statie de pe traseul autobuzului, statia Catedrala Metropolitana din Piata Victoriei.

Stefano Albarosa, Director General Cefin Trucks declara: “Cefin a fost dintotdeauna un distribuitor inovator in domeniul auto, a promovat noile tehologii si a abordat segmente de piata foarte specializate. Autobuzul electric BYD dedicat transportului in comun este un proiect foarte nou pentru noi, dar in care credem ca putem valorifica experienta noastra de aproape 10 ani in vanzarea de vehicule pentru transport persoane si aproape 18 ani in vanzarea si servisarea de vehicule comerciale. Ma bucur foarte mult ca Timisoara este primul oras care va testa un autobuz electric, asa se poate continua o veche traditie de adoptare a noilor tehnologii. In 1884, cand Timisoara devenea primul oras din Europa cu strazi iluminate electric, sau 15 ani mai tarziu cand pe strazile orasului circula primul tramvai, nu se gandea nimeni ca aceste progrse vor deveni o parte a vietii de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Noi speram ca autobzul electric va deveni un proiect de interes pentru cat mai multe municipalitati din Romania, iar in special in Timisoara, speram ca testarea sa fie de succes si beneficiile sa fie apreciate de comunitatea locala”

Date relevante
  • BYD eBus a fost nominalizat de institutul international Sustainia printe cele 10 proiecte finaliste ale competitiei de inovatii sustenabile. Castigatorului competitiei ii va fi desemnat prestigiosul Premiu Sustainia in cadrul unei festivitati ce va avea loc la Copenhaga, pe 7 noiembrie anul acesta. Proiectele in competitie au fost prezentate in cadrul conferintei Leaders Summit din New York, la mijlocul lunii septembrie 2013. Cele 10 companiii finaliste au fost selectate din peste 1000 de proiecte pentru capacitatea de a produce o schimbare sustenabila in comunitate, iar BYD eBus a fost selectat drept cea mai buna solutie de transport.
  • La finalul lui septembrie 2013, doar pe strazile orasului Shenzhen din China erau in circulatie 220 de autobuze electrice BYD; ele totalizau un numar de peste 20 milioane km parcursi in trafic
  • Martie 2013 – BYD si GreenTomatoCars (Serviciul de taxi din Londra) au semnat un Memoriu pentru a crea prima flota de taxiuri complet electrice din Londra
  • Mai 2013 – BYD deschide 2 fabrici in Lancaster, California (SUA), dupa ce a achitionat unitatile de productie ale Rexhall Industries - o companie Americana producatoare de vehicule recreationale
  • Ritmul de crestere al pretului pentru diesel este de 11.2% / an, in timp ce ritmul de crestere al pretului pentru energia electrica este de 4.47% / an
  • (sursa: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/energy/introduction)
  • Organizatia Mondiala a Sanatatii, in urma unei cercetari realizate a anuntat ca emisiile de noxe ale motoarelor diesel cauzeaza cu certitudine cancer de plamani si pot provoca aparitia de tumori pe vezica urinara (sursa: http://www.bbc.co.uk/news/health-18415532)
  • Utilizarea a 500 de autobuze electrice in circulatie fata de autobuze diesel traditionale echivaleaza cu salvarea a 20.000 de hectare de padure (prin reducerea emisiilor de CO2).
Copyright AUTOMOTIVE INVESTMENT CORPORATION SRL | Realizat de Concept24